Sociaal isolement bij ouderen: ontwikkeling van een digitale tool

Krachtnet brengt eenzaamheid bij LGBTQ+ in beeld

  • 2021-05-31 11:31:11

Féline Thienpont, studente Toegepaste Psychologie in Howest, loopt sinds kort stage bij Krachtnet. Ze startte met het project "Eenzaamheid in beeld: LGBTQ+". Ze stelt hieronder het project zelf voor.

We zijn in dit project op zoek gegaan naar hoe we eenzame verhalen vanuit de LGBTQ-community in kaart kunnen brengen. Onze keuze voor de LGBTQ-community was niet zomaar. We hebben namelijk naar aanleiding van een online deskonderzoek geconstateerd dat, ondanks de acceptatie van de omgeving, er nog altijd veel mensen uit de LGBTQ-community een gevoel van eenzaamheid ervaren.

We waren daarom ook geïntrigreerd en wilden graag verder gaan bekijken van waar deze eenzaamheid kwam en hoe we hierin steun konden bieden.

Als eerste zijn we gaan bekijken op welke manier we deze eenzame verhalen naar buiten konden brengen. We zijn toen tot het besluit gekomen dat in onze huidige samenleving het een goed idee zou zijn om het instagram account @project_pridelife aan te maken. Dit was ons idee aangezien social media een grote steun is voor holebi’s. Veel van hun vinden namelijk geen steun in hun fysieke omgeving en vinden dit wel terug op platformen zoals instagram, reddit en twitter. Ook door de huidige coronamaatregelen was dit de beste manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Wij vonden het belangrijk dat er zo veel mogelijk persoonlijke ervaringen met eenzaamheid op dit platform zouden komen en zijn daarom interviews gaan afnemen van mensen uit de LGBTQ-community. Ze vertelden over hun ervaringen en gaven hun visie op het project.

Onze focus ligt dus op persoonlijke verhalen, maar hiernaast zullen we ook tips tegen eenzaamheid delen en wist-je-datjes over eenzaamheid in de LGBTQ-community. We plaatsen ook organisaties in de kijker. op die manier realiseren we een leuke en interessante afwisseling.

Dit is wat we tot nu toe bereikt hebben maar we staan met een open mind klaar voor meer originele en hulpvaardige ideeën.

Het uiteindelijke doel van dit project is dus mensen laten stilstaan bij het onuitgesproken probleem wat eenzaamheid betreft door te gaan sensibiliseren met persoonlijke verhalen en tips om beter met bepaalde situaties om te gaan. En met mensen bedoelen we niet enkel holebi’s en transpersonen, maar ook mensen in hun omgeving, zoals vrienden familie en kennissen. Op deze manier hopen we aandacht te schenken aan de kleine gedragingen die soms onbewust worden gesteld maar die voldoende zijn om iemand een eenzaam gevoel te geven en door hier de focus op te leggen hopen we beetje bij beetje verandering te kunnen maken door wederzijds begrip te creëren en een een groep te maken waar mensen steun kunnen vinden bij elkaar.

Instagram: @project_pridelife - https://www.instagram.com/project_pridelife/

Logo-Krachtnet-LGBTQ+.png